maanantai 12. toukokuuta 2014

Nurmijärvi MTB Marathonin 10.5.2014 kisarapsaa

Kauden avaus on joka vuosi yhtä jännittävää. Luottamus omaan kuntoon ei ole vielä kovin vahva ensimmäiseen kisaan lähdettäessä, vaikka treenikausi olisikin mennyt hyvin. Nyt lähdin kauden avaukseen melko hyvillä mielin ja paineettomasti. Viime vuosina olen ollut vaikeuksissa juuri tässä kyseisessä kisassa, joten alkutavoite oli siis vain päästä maaliin. Pyörääni kyllä luotin, mutta kuntooni en. Olen saanut paljon pilkkalauluja ja maineen siitä, että lähden maratoneilla kovaa mutta hyydyn ennen maalia. Olen yrittänyt sittemmin myös sillä taktiikalla, että lähden rauhassa ja yritän kiristää loppua kohden, mutta olen todennut että sillä systeemillä en ainakaan saa tuloksia. Päätin siis palata Nurmijärvellä vanhaan tyyliini ja lähteä heti alusta kärjen mukaan. Ajattelin psykologian auttavan urheilussa, joten päätin että lähden ajamaan voitosta enkä mieti sitä tulevatko takaa tulijat jossain vaiheessa ohitseni.

Startti tapahtui lopulta lyhyissä ajovarusteissa ja keli oli melko suotuisa. Jalat tuntuivat startissa hyvältä tankkauksen ja hyvän valmistautumisen seurauksena ja päätin ampaista piikkipaikalle heti asfalttitiellä. Ajoin rennon kovaa vauhtia keulilla asfalttiosuuden ja metsään siirryttäessä jatkoin tasaisen kovaa vauhtia poluilla ja hiekkateillä. Taktiikkana oli ajaa kärjessä teknisillä osuuksille asti ja päästää hieman ennen niitä kovat tekniikkakuskit edelle, jolloin itse pystyisin ajamaan peesissä tekniset ja löytäisin helpot ajolinjat. Itsellä oli jäykkäperäinen pyörä ja monella muulla täysjoustot, joten jouduin melko riskillä ajamaan kun seurasin täysjoustokuskien ajolinjoja. Ensimmäiselle vaikeammalle pätkälle tullessa meitä oli kärjessä 6 ajajaa: Holmberg, Ojala, Minä, Schumann, Visuri ja Miettinen. Olin neljännellä sijalla edelläni Ojala, Holmberg ja Schumann. Ajoimme melko vauhdikkaasti tekniset pätkät. Ojala pääsi hieman karkuun Holmbergin kanssa ja itse tyydyin ajamaan Schumannin perässä. Jonkin ajan kuluttua Miettinen ja Visuri jäivät hieman vauhdista ja jatkoin Schumannin kanssa kahdestaan ja ajoimmekin kärjen kiinni. Kun ensimmäisestä kierroksesta oli jäljellä ehkä viimeinen kolmannes, olimme jääneet Schumannin kanssa pari kolme sataa metriä kärkikaksikosta Ojala-Holmberg. Tultiin hiekkakuopan reunalle ja Schumann lähti ajamaan jostain syystä väärään suuntaan. Ehkä nuoli oli hieman hämäävästi laitettu. Itse muistin reitin ja huusin Schumannille ja viitoin oikeaan suuntaan. Jatkoin kuitenkin matkaa enkä jäänyt enää odottamaan. Siitä alkoi maaliin asti kestänyt yksinäinen takaa-ajo. Yritin epätoivoisesti ajaa kiinni kärkikaksikkoa, mutta vuorovedoin etenevää, teknisillä pätkillä etua saavaa kaksikkoa oli aivan mahdotonta saada kiinni. Yli kierroksen kestäneen "rimpuilun" jälkeen päädyin maaliin kolmannella sijalla, vielä melko hyvävoimaisena, mutta kaikkensa yrittäneenä ja antaneena. Olin supertyytyväinen ajooni. Paras maratonajo minkä olen ajanut! Tällä oli hyvä startata kausi.

En tiedä tarkasti miksi nyt jaksoin hyvin maaliin asti. Ehkä syitä oli monia. Pääsyyt olivat hyvät valmistautumistreenit, hyvä ravinto- ja nestetankkaus, hyvin suunniteltu kisataktiikka ja uudet jäykemmät maastokiekot. Edellisen päivän valmistautumisen suoritin Wattbikella, tehden parin minuutin vetoja pari kappaletta ja availlen jalkoja muutamalla kirillä. Kiitokset Wattbiken maahantuojalle! Ravintopuoleen olen myös keskittynyt paremmin, koska olen opinnoissani saanut siitä lisää tietoa ja todennut sen tärkeyden. Nyt nokka kohti ensi viikonloppua ja Jyväskylän suunnilla ajettavia Harju MTB:tä ja Peurunka MTB 4-satasta. Siellä uutta matoa koukkuun ja uusia haasteita. Siihen asti kuulemiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti